Суровини

За продуктите, които ние правим с толкова любов и внимание, а Вие толкова много обичате, винаги подбираме много внимателно суровините, с които ги произвеждаме. Обръщаме особено внимание на процесите на подбора и контрола им. Нашите специалисти отговарят за намирането на най-добрата комбинация от вкус, хранителни стойности, качество и безопасност при създаването на нашите продукти. Всеки един наш доставчик преминава редица одити и тестове на предлаганата суровина, преди да започне доставката й и включването й в производствените процеси. Изборът ни винаги се ръководи от качеството на суровините. Всички използвани суровини отговарят на действащите национални и европейски разпоредби, както и на най-високите стандарти за качество, хранене и безопасност за хората и околната среда. Постоянният контрол и непрекъснатите изследвания при приема на суровини ни гарантира, че ние ще произведем качествен и безопасен хранителен продукт.
Редовният и строг мониторинг на нашите доставчици, ни позволява да отговаряме на отличните стандарти за качество и безопасност в производствения процес на суровини и готови продукти. Много хора допринасят за контрола на нашите суровини и всеки гарантира специфичен и съществен принос. Извършваме многобройни анализи в момента на влизането им в нашите заводи и много други, които искаме от всички доставчици. Всеки ден нашите експерти проверяват вкуса, аромата и консистенцията на съставките и подробно ги оценяват, за да гарантират тяхната абсолютна безопасност. Вижте някои от най-често задаваните въпроси за съставките, които използваме за нашите продукти и техните основни хранителни характеристики.

БРАШНА

Историята на брашното датира отпреди хилядолетия. И до днес този продукт има много широко приложение и в много страни се смята за основна храна на населението.

Брашно от пшеница

Най-масово използваното от нас брашно е това от пшеница. То съдържа висок процент въглехидрати и добро количество протеини. Използваме бяло брашно тип 500, защото то е висококачествено и с добри технологични показатели. Брашното, влагано при производствата на нашите продукти е специално изработено за нас – чисто, без стандартните добавки и подобрители като набухватели, подобрители, аскорбинова киселина и др. Има няколко показателя, по които ние избираме брашното. Основният важен показател на брашното е съдържанието на глутен, неговото количество и качество. От него зависи получаване на по-добро тесто с по-добра спойка, обем и твърдост. Глутенът – това са всички водонеразтворими белтъчини, които се съдържат в брашното /албумин, глиадин, глутенин./ Пепелно съдържание – определя типа брашно – тип 500; тип 700; тип 1150 и тип 1850. Пепелното съдържание е показател, който показва какъв процент от обвивката на зърното се съдържа в брашното. При брашно тип 500 то е 0,5%  Повече от 700 милиона тона пшеница се произвеждат всяка година по света, но ние използваме брашно, направено само от българска пшеница. Любопитен факт е, че дoбивът на пшеница в Бългapия нaдxвъpля тoзи нa Гъpция, Xъpвaтия и Πopтyгaлия взeти зaeднo.

Брашно от лимец

Интересът на потребителите към брашното от лимец в последните години е много засилен. И има защо. Лимецът е стар сорт дива пшеница, която се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствени торове и генни модификации. Съдържа високо количество полезни хранителни вещества. В дивата пшеница има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор и витамини от групата В и А от останалите видове. Ние също започнахме да добавяме брашно от лимец в някои наши, специално разработени продукти, но поради пренебрежимо ниският процент съдържание на глутен не е много подходящо за формоване на бисквити. Брашното, което ние използваме също е произведено от отгледан в слънчевите български поля лимец.

Малцово брашно/ малцов екстракт

Получава се от смилането на малцова пшеница, която произлиза от процеса на покълване (или малцоване). Кълновете преобразуват част от нишестето съдържащо се в  зърното в по-нискомолекулни захари, което го прави по-богато на такива захари от бялото. Тъй като тези захари са суровина за ферментацията, малцовото брашно се прибавя към пшеничното за да подсили този процес . В печените продукти той улеснява разтопяването.

МЛЯКО

Млякото е основна част от храната ни. Прясно или кисело, под формата на апетитни разнообразни сирена и кашкавали, сметана и дори масло, млечните продукти представляват неделима част от ежедневието ни. Богати протеини, витамини, минерални соли, източник на калций, витамини В и А, млечните продукти са едно от най-пълноценните в менюто на човека. Млякото е пълноценна и балансирана храна, която, ако се консумира в подходящите количества, помага да се задоволят ежедневните нужди от хранителни вещества. Но каква е разликата между прясното мляко и сухите съставки, които се съдържат в продуктите ни? Сухите млечни продукти се получават при обезводняването на пълномасленото или обезмасленото мляко и суроватката. В сух вариант помагат да се запази консистенцията на продуктите и подсигуряват добрия срок на годност. Всички млечни суровини, с които ние работим са произведени на територията на Европейският съюз.

Суха суроватка

Суроватката се получава при пресичане на казеина, е един от белтъците, съдържащи се в млякото. В нея има пълноценни протеини, които съдържат незаменими аминокиселини, а основната част от сухото ѝ вещество е лактозата. В суроватката се съдържат малко количество млечни мазнини, които имат висока смилаемост и увеличават активността на ензимите. В състава ѝ влиза още пълен набор витамини от група В, витамини А и Е, пробиотични бактерии, магнезий и калций.

Сухо мляко

То се получава от дехидратацията прясното мляко. Може да се срещне в пълномаслен, нискомаслен или обезмаслен вариант. Сухото мляко не отстъпва по хранителни качества на натуралното пастьоризирано мляко, но съдържа по-малко количество холостерол и алергени. Количеството на белтъчините в обезмасленото мляко достига 32%. Сред микроелементите в сухото мляко могат да се открият още калций, желязо, магнезий, фосфор, витамин P, цинк, мед, манган, селен, витамин C, B1, В2, B3, B5, B6, Фолиева киселина, Витамин B9, Фолат, Витамин B12, Витамин А.

Млечен протеин

Той се получава от преработката на млякото и го използваме, защото подобрява текстурата на кремовете. Млечният протеин е съставен от казеин и суроватъчен протеин. И двата вида се правят от мляко и се използват като протеинови суплементи. Млечният протеин се усвоява бавно и освобождава продължително аминокиселини, което го прави един от най-добрите източници на протеин. Особено е ефективен по време на сън, когато между отделните приеми на храна има много часове разлика.

КАКАО

Какаото се добива от плода на дървото – Theobroma cacao („Теоброма какао“ , което означава „храна на боговете“. ) . Вечнозелено дърво с височина до 10 метра, произхождащо от Южна Америка. Плодовете на какаовото дърво Theobroma са с продълговата форма, съдържащ 40 до 50 семена. Семена (какаови зърна). Съдържащи се в кабосата, те са овални и плоски, с форма на бадеми, потопени в вещество, богато на захари. Интересни факти от историята на какаото можете да научите от Еволюция на какаото.
Не е възможно да си представим захарни изделия, без какаовите продукти. Какаото на прах и какаовото масло се добавят директно в тестото, използват се за приготвяне на кувертюри и глазури, както и  за пълнежи. Те дават на изделията един много приятен и неповторим вкус и голямо разнообразие от бисквити и вафли. В страните на ЕС  по отношение производството на шоколадови изделия действа Наредба за какаовите и шоколадови изделия 2000/36/ЕО. С нея се уточняват наименования, съставки, допустими норми, показатели и етикетиране на шоколадовите изделия. Какаовите суровини, които използваме в производствените ни процеси са какаова маса, какао на прах и какаово масло. През месец май 2016г. фирмата беше сертифицирана по стандарт  UTZ  – за устойчиво какао . Повече за този сертификат можете да разберете в секция сертификати!

Какао маса

Какао масата представлява фино смлени, изчистени от люспите и зародиша ферментирали и изпечени какаови зърна . Продуктът е в течно състояние само в процеса на преработка и се втвърдява на стайна температура. Какао масата естествено съдържа около 55 % какао масло.

Какаово масло

То се добива след пресоването на семената какао и от хилядолетия се счита за естествена чиста мазнина, която носи само ползи за човешкото здраве. Какаовото масло се счита за една от най-стабилните и твърди познати на хората мазнини. Има приятна и гладка консистенция с още по-приятен и любим на мнозина аромат на какао. На цвят е светло кафяво и лесно може да се троши на едри парчета. Макар и какаовото масло да остава леко в сянката на какаото на прах, то е много важно за производствата на шоколадови изделия. Само какаовото масло придава на шоколада блясък и свойството му да се разтапя бавно в устата.

Какао прах

При производство на бисквити и вафли се използва повече какао на прах, като директно се добавя в тестото или в пълнежите на изделията. Какаото на прах придава на захарните  изделия много приятен вкус и кафяв цвят – използва се като оцветяваща и овкусяваща суровина. Какаото на прах се състои преди всичко от сухото вещество в какаото, но съдържа и какаово масло до 43-50%. Според съдържанието на какаово масло се различават:

  • нискомаслено какао – от 8 – 20 % мазнини
  • пълномаслено какао – над 20%  мазнини

ЗАХАР

Простите въглехидрати, наричани още захари, осигуряват лесно достъпна енергия за тялото. Те се разделят на монозахариди (глюкоза, фруктоза и галактоза) и дизахариди (захароза, лактоза и малтоза). Можете да ги намерите особено в плодовете, в млякото и в тестените изделия.  
В библейски времена захарта в малки количества е била използвана като лекарство от арабските и еврейските лечители. Средното количество консумирана захар (g / човек / ден) варира в зависимост от хранителните навици на всеки човек.
В последните години много се пише за захарта като за вредна съставка. Какъв е проблемът със захарта? Проблемът не е съставката „захар“, а в количествата, които се консумират. Всяка съставка, употребена в неразумно големи количества е вредна. По-опасна е захарта, която не съзнавате, че консумирате. Знаете ли, че например в кетчупа има 8 % повече захар, отколкото в сладоледа. Малко хора знаят, че правейки барбекюто си, освен сол, добавят и захар, защото бульони, сухи супи, подправките за скара също съдържат захар. Захар има в колбасите, в консервите, в хляба…
Ние, като производител на сладки изкушения ще Ви дадем един съвет – внимателно четете етикетите на хранителните продукти, които консумирате.