Гризкайте гризини

Breadsticks (grissini, dipping sticks) са вкусни хлебни продукти, които са с размерите приблизително на молив. Гризините присъстват в кулинарната култура на много народи от Америка, Европа (предимно в Испания, Франция, Италия, България и Гърция), части от Азия, а вече и на трапезата на българина.

От до скоро непознат продукт България, Гризини SaLza се превръщат във все по-популярен. Според историята, гризините са възникнали в региона Пиемонт, Североизточна Италия. Има две версии за произхода им – едната е въз основа на легенда, а другата е въз основа на стари писмени източници. Дали романтичен или логичен произход има този продуктът изберете сами.

През 1675 година, херцогът на Savoy, Vittorio Amedeo II di Savoia,  бил деветгодишен. Легендата разказва, че е бил с крехко здраве по рождение. Той страдал от храносмилателни проблеми, които му пречели на физическото развитие и често боледувал сериозно. Майка му заповядала на придворния лекар да намери начин за изхранване на сина й.

Don Baldo di Lanzo, придворният лекар, поръчал на придворния хлебар, Antonio Brunero, да направи един изключително лек  и ронлив хляб. Антонио решил да вземе част от направеното  тесто и го направил на дълги, тънки ленти. След изпичането, тънките хлебни пръчки станали хрупкави и лесни за усвояване. Благодарение на тази рецепта здравето на херцога се подобрило. Той бил коронясан за крал на Сицилия през 1713. Легендата разказва, че призракът на Vittorio Amedeo II di Savoia, с гризина в ръка, все още обикаля стаите на стария замък, където е живял.


Гризините се превърнали в предпочитан хляб в двореца, и по този начин станали известни и ценени от всички кралски особи и аристократи от това време. Наполеон също е имал зависимост към гризините и е искал да ги транспортират до него ежедневно директно от Торино.
В исторически записи се споменава, че през 1643 г., флорентински игумен е открил новост при хляба – „странна форма, която е хляб за ръка, дълъг и тънък „. Ако се върнем по-назад във времето, могат да се намерят данни на специален вид хляб, наречен barotellatus, което в превод означава пръчка. Както при повечето днешни храни, вероятно никога няма да узнаем точния произход на гризините, но можем да вземем този хрупкав комфорт в наследството.

Днес гризините продължават да са предпочитана храна от мнозина. Те съществуват с различна дължина, дебелина и форма. Те продължават да са непретенциозна, хрупкава и вкусна, както и лесно смилаема храна. Поради тази причина хората често ги включват в хранителни диети. Вманиачените в диетите за отслабване дами твърдят, че с гризини и вода се отслабва най-бързо.

Гризините могат да се консумират от хора във всяка  възраст – от малките деца, тийнейджъри, работещи хора, до възрастните баби и дядовци.
Можете да вземете с Вас SaLsa Гризини с маково семе или
SaLsa Гризини с лимец , когато сте на пикник сред природата
SaLsa Гризини класик можете да консумирате, когато сте у дома – за лека следобедна закуска, докато чакате вечерята да стане готова или докато цялото семейство гледате филм.

Гризините са идеалният продукт за партита и коктейли. Могат да се сервират самостоятелно или да се комбинират с други съставки, като например с шунка , прошуто, маслини или като ордьовър.

Много ресторанти в Европа,  докато очаквате Вашата поръчка да бъде готова, ще Ви направят приятна изненада – ще Ви поднесат комплимент от заведението – хрупкави и вкусни гризини.  Гризините правят чакането на клиентите приятно и вкусно. Гризините могат да Ви спечелят като клиенти на заведението завинаги!

Едно от най-големите предимства на нашите SaLsa Гризини с маково семе е това, че са продукт за споделяне. Те са толкова много в опаковката и са така вкусни, че Ви се иска да ги споделите с приятелите си.