Сладко забавление с маршмелоу

Любимите на децата маршмелоу бонбони (а и май не само на тях) имат много интересна, хилядолетна история като продукт. Наименованието на тези бонбони  „marshmallow“ идва от растението бяла ружа (англ. marshmallow – маршмелоу) билка, която се среща в части от Европа, Северна Африка и Азия и която расте в блата и други влажни зони.

Не е известно точно кога са измислени маршмелоу като бонбони, но данни за такъв тип сладкарски продукт има още от 2000 г. пр. Хр. Първоначално са се появили като лечебни бонбони. Тъй като растението има свойствата да успокоява кашлицата и болките в гърлото, както и да лекува рани. Първите бонбони са били приготвяни чрез варене на парчета пулпа от корена на растението с мед. След като се сгъсти, сместа се прецежда, охлажда и след това се използва по предназначение.
Независимо дали се използва за бонбони или лекарства, производството на маршмелоу е ограничено до малък мащаб. В средата на XIX в. маршмелоу си проправя път до Франция, където сладкарите променят употребата на растението от основно за лечебни цели, към бонбони, консумирани от възрастни. Собствениците на малки магазини за бонбони открили, че разбиването на сок от бяла ружа с яйчен белтък и царевичен сироп води до получаването на пухкав сладък бонбони. Така се ражда маршмелоу във вида, които познаваме днес.
На френски наименованието на този бонбон е  Pâte de Guimauve. Продавал се е под формата на лента. Сушенето и приготвянето на бонбона е отнемало от един до два дни преди производството на крайния продукт. Отделянето на екстракта от лечебната ружа бил трудоемък процес и затова в края на 19 век започнали да го заменят с желатин, смесен с царевично нишесте.

През 1948 г. Алекс Думак патентовал процеса на екструдиране на фитили, посредством тръби. Тръбите произвеждали дълги въжета от смес от маршмелоу, които след това се охлаждали. Вече охладените ленти се нарязвали на равни парчета и се опаковали. Първоначално са били продавани като бонбони в метална кутиика. Така, благодарение на техническата революция, производството на маршмелоу се увеличава и цената му става достъпна за масова употреба.
Днес маршмелоу обикновено се състои от четири съставки. Това са захар, вода, въздух и желиращ агент (обикновено желатин). Видът на захар и желиращият агент варира в зависимост от желаните характеристики. Към тях добяваме ароматизанти и ощветители и получаваме тези изкушаващи и цветни пухчета.

Маршмелоу освен като бонбони за директна консумация, може да се приготви и по много различни начина. Ето и няколко идеи:

Тези вкусни бонбони могат да се използват  като чудесна добавка към горещи напитки мляко, мляко с какао или кафе. Пригответе си напитката и пуснете преди сервиране няколко бонбона  “Sweet Plus MARSmallow BONbons” да плуват в нея. Забава за окото – радост за устата.

Със  “Sweet Plus MARSmallow BONbons” можете да направите шоколадово фондю – където всеки може да си набоде маршмелоу бонбона на виличка или клечка и да го топне във фондюто с разтопен шоколад. За фондюто можете да използвате млечен или тъмен
шоколад “Sweet Plus“.

Можете да направите и Marshmallow pops – близалки с маршмелоу. Вземете  “Sweet Plus MARSmallow BONbons” ягода и банан. Разтопете на водна баня шоколад “Sweet Plus“, като  добавите кокосова мазнина „ZIDO”. Направете две отделни смеси – една с тъмен и една с млечен шоколад. Изсипете ги в купички и оставете малко течността да се охлади и сгъсти.  Предварително си пригответе натрошени на ситно ядки, кокосови стърготини, цветни захарни пръчици или каквато с друга сладкарска декорация искате да направите близалките. Набучете на клечка един бонбон “Sweet Plus MARSmallow BONbons” ягода, потопете го добре отвсякъде в купичката с тъмния шоколад и след това го оваляйте в кокоса. Поставете клечката изправена с бонбона на горе в чаша, за да може да изстине. Когато шоколада се втвърди – Вашите близалки са готови за сервиране. Направете това с Вашите деца и ще видите, как “Sweet Plus MARSH BON” са освен вкусни, а и много забавни.

Не много популярна у нас традиция е, печени на огън маршмелоу – бонбоните се набождат на шиш и запичат над живия огън – така отвън стават твърди и хрупкави, а отвътре – м-м-м, разтопена сладост. Това се прави на силен огън, а не на жар – за това бъдете внимателни!

Можете да включите “Sweet Plus MARSHmallow BONbobns” и в приготвянето на различни десерти.

Ето Ви и нашето цветно предложение:

Тази рецепта е много бърза, лесна и без печене. Малко наподобява рецептата на бисквитения салам, но е с машмелоу бонбони. Десертът става много пъстър и вкусен. Познат е н американската кухня като коледен десерт и се нарича „Прозорците на църквата“, защото   става пъстър като витраж на църковен прозорец. Но според нас е много подходящ за детски партита.

Продукти:

Начин на приготвяне: Разтопете маслото и шоколада на водна баня при непрестанно разбъркване, до получаване на гладка и кремообразна смес. Добавете ванилията и отстранете от огъня и оставете за 5 мин. да се охлади. Добавете предварително натрошените на ситно ядки. Добавете цветните маршмелоу бонбони “Sweet Plus MARSmallow BONbons”. Разстелете хартия за печене и изсипете върху него кокосовите стърготини. Изсипете стегналата смес, оформете я като салам и оваляйте в кокоса. Увийте фитила плътно с хартията от всички страни и оставете във фризера, за да се замрази. Замразете го поне 1 час. След като извадите десерта от фризера, махнете хартията и го нарежете на филии с дебелина окото 1,5 см. Ако не обичате кокосови стърготини, можете да не ги слагате, а вместо това, преди нарязването да го поръсите с пудра захар.